[...] "zdrowie". Pizza, jak i reszta fast'ów mają duze ilości soli, tłuszczów trans i nie ma sie co czarować- ale skladniki do nich wykorzystuje sie tanie i wątpliwej jakosci (wędliny, sery, etc..). O glutaminianie sodu mozna sporo znaleźć w google, pierwszy przyklad " z brzegu" http://wolnemedia.net/zdrowie/dlaczego-glutaminian-sodu-jest-szkodliwy/
[...] Kupiłem jednak filety z łososia. Bo? Skład filetu: łosoś, woda, sól. Skład kabanosa: mięso z łososia 70%, maltodekstryna, glukoza, substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E 250., śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, gorczycy, soi, selera Zmieniony przez - squixy w [...]
a na chrzcinach nie bylo to jedzenie z kateringu? Tak generalnie możesz byc pewna ze na glutaminian sodu źle reagujesz Zmieniony przez - obliques w dniu 2011-04-25 20:10:24
[...] L-glutaminowego." (4) Kwas asparaginowy z aspartamu ma to samo szkodliwe działanie na organizm co kwas glutaminowy. Dokładny mechanizm ostrych reakcji na nadmiar wolnego glutaminianu i asparaginianu jest aktualnie przedmiotem debaty. Z raportów przesyłanych do FDA wynika, że do reakcji tych zaliczają się: (5) bóle głowy / migreny , nudności , [...]
[...] E-260 do E-283, dodawane do marynat. Najbardziej niebezpieczne substancje chemiczne dodawane do żywności to: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, zapalenie błony śluzowej nosa. E i (trzy [...]
[...] na patelni teflonowej uprzednio pokrojoną w kostke i przyprawioną "przyprawą do pieczeni" pierś. ...i dorzucam do reszty: Do smaku rozrobiłem niezdrowy zawierający glutaminian sodu sos pieczarkowy z torebki i wlałem do całości Jeszcze tylko czosnek wcisnąłem za pomocą takiego genialnego wielofunkcyjnego narzędzia Jak całość jeszcze [...]
surowe jajak nie powoduja wzdec, chyba ze w ogole jestes uczulona na jajka, ale to bys widziala. Dorsz.. kto wie, a raczej glutaminian sodu moze tez powodowac takie rzeczy a truskawki pewnie pryskane co?
[...] fajna, często kupuje ;-) https://pl.wikipedia.org/wiki/Vegeta_(przyprawa) Składniki Vegety to m.in. sól, suszone warzywa (marchew, pasternak, cebula, seler, pietruszka), glutaminian sodu, cukier, skrobia kukurydziana, witamina B2. Nie widzę tam nic groźnego dla zdrowia, jeśli używamy w odpowiednich ilościach - jak ze wszystkim (woda zresztą [...]
[...] zawiera papaine naturalny enzym trwający proteiny, to dlatego p. Radek slodkiewicz tak często dodaje do swoich potraw plaster ananasa z puchy. A pomidory zawierają naturalny glutaminian sodu,substancje ktora wyostrza smak i zapach 12.06. środa wolne i regeneracja :) dieta: 1. bialko metapure 50g i 2banany 2. 170g miesa z indyka + 100g ryzu [...]
Nie chodzi o dokladny sklad tylko o idee - gdybys poczytala regulamin zrozumialabys o co chodzi.I tak - szynka z indyka jest produktem o bardzo watpliwym skladzie, wartosciowego miesa akurat tam jest najmniej. Pasztet - w nim to akurat miesa nie uswiadczysz - cytuje jego sklad : Skład: Woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, tłuszcz [...]
[...] natka pietruszki". Cytuje rowniez: "Glutaminian sodu ukrywany często pod nazwami takimi jak: EKSTRAKT DROŻDŻOWY, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka wszystkie te substancje, są jednym i tym samym glutaminianem sodu" Gdybym miala zly dzien to bym spytala co Ty masz glowie, ze to robisz
za retencje wodu jest odpowiedzialny sód, który jest w chlorku sodu. a tak nawiasem. mozna gdzies znalezc "bezpieczne" formy sodu? ja znam tylko chlorek sodu i glutaminian sodu czyli niezbyt bezpieczne formy.
[...] nowość firmy, ciekawe smaki zupek, dobry dodatek do posiłku, coś na wzór gorących kubków, jednak skład inny no i nie są takie słone jak te sklepowe, gdzie dominuje glutaminian sodu. Chociaż szczerze powiedziawszy ja nie przepadam za zupami, więc na mnie szczególnego wrażenia nie zrobiły, ale smak był przyjemny. Na zdjęciach puste [...]
[...] drobne 30 %, woda, tłuszcz, błonnik pszenny, białko, stabilizatory: octan sodu, cytrynian sodu,; przeciwutleniacze: kwas askorbinowy, askorbinian sodu; wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, maltodekstryna, aromaty, sól. Pierwszy kontakt z siłownią początek wakacji 2012 z wagą około 62kg. Przez dłuższy czas trening bez zwracania uwagi na dietę. [...]
glutaminian sodu jest uznawany za szkodliwy, niszczy komórki nerwowe - właśnie ze wzglęu na to że jest solą kwasu glutaminowego. za szkodliwy jest uznawany kwas glutaminowy. Dlaczego więc poleca sie glutaminę? może działa na mieśia a czyni destrukcję w mózgu.
glutaminian sodu a glutamina to dwie bardzo różne rzeczy :D ja tam zażywam glutamine+inne aminokwasy+białko na sen, jakoś czuje lepszy postęp niż po samym białku z amino